Tuunaisen sukuseuran kokous Lappajärvellä 2022
Suomen kesä oli kauneimmillaan kun Tuunaisen sukuseuran sukukokouksen osanottajat kokoontuivat 9.7.2022 Lappajärvelle Kivitippu Hotelliin.
Sinisenä liplattava Lappajärvi on syntynyt kymmeniä miljoonia vuosia sitten valtavan meteoriitin iskeytyessä maahaan. Lappajärvi on Euroopan suurin kraatterijärvi. Tätä ihmettä käydään nykyään katsomassa laajalti.
Sisätiloihin alkoi vähitellen kerääntyä hymyileviä, vilkkaasti keskustelevaa väkeä; Tuunaisia.
Korona- aika oli vähentänyt tapaamisia, Korona-aalto on onneksi nyt helpottamassa ihmisten kokoontumista. Tyytyväisenä todettiin, että myös nuoremmat olivat päässeet mukaan.
Osallistujia oli 28 henkeä, ikähaarukka 1,3 vuotiaasta – 86-vuotiaaseen.
Sukutapaaminen alkoi ruokailulla, ja vilkkaalla keskustelulla
Kun rupattelu hiljeni, puheenjohtaja Ari Mikkilä toivotti osanottajat tervetulleeksi. Ennakkoon hyvin valmisteltu kokous lähti jouheasti alkuun lyhyen osanottajien esittelykierroksen jälkeen. Aluksi huomioitiin kaksi ansioitunutta sukuseuran jäsentä.
-Terttu Varilalle ojennettiin sukuseuran pöytäviiri. Terttu Varila on tehnyt ja tekee edelleen arvokasta työtä, suvun vanhojen valokuvien parissa, henkilöiden, kuvauspaikan ja ajan tunnistamisessa.
-Sinikka Tuunainen kutsuttiin sukuseuran Kunniajäseneksi merkityksellisestä työstä Tuunaisten historian tutkimisessa. Kunniakirja toimitetaan hänelle myöhemmin.
Karjalaisten laulu- yhteislauluna toi lisää tunnelmaa kokoussaliin.
Virallinen kokous osuus alkoi valintoineen. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Ari Mikkilä ja sihteerin tehtäviin allekirjoittanut Olavi Hyvönen.
Hallituksen laatiman esityslistan mukaisesti asiat etenivät sopuisasti.
Tilinpäätöksen selvitti Markku Tuunainen vuosilta 2018-2021.
Sihteeri Olavi Hyvönen luki toimintakertomuksen sukukokouksien 2018-2022 väliseltä ajalta
Toiminnantarkastaja Pauli Tuunaisen allekirjoittaman toiminnantarkastajan lausunto suositteli tili-ja vastuuvapauden myöntämistä tilivelvollisille, eli hallitukselle.
Näin sukukokous vahvisti tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden tilivelvollisille.
Toimintasuunnitelma ja kaikki muut asiat käsiteltiin seuraavaksi kaudeksi.
Hallitus saatiin melkein samoista henkilöistä kuin edelliskaudella, mutta mukaan valittiin myös nuorempi henkilö, joka on hieno asia. Puheenjohtajana jatkaa Ari Mikkilä. Toiminnantarkastajana jatkaa Pauli Tuunainen.
Rahastonhoitaja Markku Tuunaisella oli selkeät suunnitelmat sukukokouksen jälkeiseksi vuosiksi; 2023-2024-2025 asti. Jäsenmaksut säilytettiin samana kuin aiemmin. Eräpäivä sovittiin maaliskuun lopulle. Seuraavan sukukokous sovittiin pidettäväksi Etelä-Suomessa.
Kahvitauko katkaisi sopivasti kokouksen. Kattaus oli vähin äänin tehty kokoustilaamme.
Kahvin ohessa keskustelua sukulaisten kesken riitti.
Tauon jälkeen käytiin monet muut asiat läpi. Sukututkimuksen jatkaminen, Tuunaisten DNA- analyysi-asia, joka laitetaan nyt sukuseuran kotisivuille nettiin.
Kirjoja sovittiin kierrättää. Järjestetään suvun kesätapaamisia malliin ”serkkutapaamiset” vapaamuotoisena sukukokousten välillä. Muistutettiin, että näistä asioista voisi ottaa aloitteellisesti yhteyttä hallitukseen tai puheenjohtajaan, yhteystiedot ovat sukuseuran kotisivuilla.
Ulkona järven rannassa otettiin ryhmäkuva. Kuvaajan ei tarvinnut erikseen kehoittaa hymyilemään, aurinkoisia ilmeitä oli muutenkin
Lopuksi päätettiin, että Olavi Hyvönen kirjoittaa jutun kokouksesta Jaakkiman Sanomiin.
Sukukokous oli pidetty tällä erää.
Mutta sukutapaaminen jatkui kohti lämpöistä pimenevää iltaa. Vähitellen alkoivat illan: ”Mitäs teille kuuluu?” keskustelut.
Karjala-taustaiset rupattelivat ja naureskelivat toistensa puheille. Elämässä tapahtuu kaikenlaista, iltapalan ohessa juttua riitti. Tuli useampia pöytäryhmiä ja niissä kierteleviä Tuunaisen sukuseuran jäseniä oli hotellin ravintolassa iltaa viettämässä.
Ulkona pauhasi musiikki.
Osa kokousväestä oli jäänyt yöksi hotelliin. Pitempimatkalaiset vetäytyivät yöpuulle aikaisemmin.
Aamiaisella tavattiin vielä ennen kotiin lähtöä. Kaikilla tuntui olevan tyytyväinen olotila sukukokousmatkasta. Se yhteinen tausta Karjalasta yhdistää vieläkin. Ja hyvä niin.
Olavi Hyvönen, Tuunaisen sukuseuran sihteeri.
Sukujuhla aloitettiin tietysti ruokailulla. Nälkäisiä, mutta iloisia Tuunaisia oli saapunut pitkin Suomenniemeä ja osa Ruotsin puoleltakin 58 henkeä. Kun perustarve oli tyydytetty, saimme kuulla Tuunaansaaren ja Tuunaankartanon historiasta lisää. Edellisessä kokouksessa saimme tutkittua tietoa 1600- luvulta lähtien (Sinikka Tuunainen) ja nyt meille kertoi Dos. Jyrki Paaskoski 1540- luvulta lähtien historiaa Punkaharjun Tuunaansaaresta ja Tuunaankartanosta.
Luonnonkauniilla Punkaharjulla asui karjalaisia ja savolaisia jo keskiajalla. Pysyvä asutus muodostui 1400- luvulla. Ensimmäisen maakirjan mukaan 1541 oli Hans Tunain jo asumassa Tuunaansaarella. Myöhemmin Staffan ja Peer Tuunaisen talot olivat todennäköisesti lähes samalla paikalla kuin nykyinen Taidekartano Johanna Oras.
Olimme sopineet tutustumisen kartanoon etukäteen, joten lähdimme sovittuun aikaan tapaamaan mantujemme nykyisiä asujia.
Mäen päällä kauniilla paikalla oli hieno keltainen kartanorakennus ja pari piharakennusta. Johanna ja Reijo Oras toivottivat Tuunaiset tervetulleeksi. Hymyilevä pariskunta kertoi hyvällä huumorilla miten ovat asettuneet tähän asumaan ja mitä sisältä löytyy. Reijo kertoi tervetulo maljan kanssa ensin pariskunnan taustoja ja meillä kaikilla oli niin mukavaa. Reijon kertoman mukaan Johannalla on 25-vuotistaiteilija juhlavuosi meneillään. Ihmetteli myös miten 25-vuotias voi sellaista juhlia.
Johanna Oras kertoi taiteilija elämäänsä, opiskelu ja muut asiat urallaan. Kun kiersimme sisällä, näimme upeita taideteoksia runsaasti. Taisipa joku kauppakin syntyä. Lähtiessä totesimme, että hyvässä kunnossa on entinen Tuunaisten paikka pidetty.
Tuunaisen sukuseuran sukukokous
Sukuseuran sukukokous alkoi hyvässä ja hauskassa hengessä vierailun jälkeen. Asiat käsiteltiin kuitenkin asiallisesti. Aluksi laulettiin perinteisesti Karjalaisten laulu, joka nosti karjalaisen suvun henkeä sopivasti.
Sääntöjen määräämät kohdat hoidettiin puheenvuorojen kanssa läpi.
Puheenjohtajana jatkaa monipuolisesti sukuseuran asioita hoitanut Ari Mikkilä.
Talousasiat todettiin olevan kunnossa.
Sovittiin pienestä sääntömuutoksesta, jotka vastaavat paremmin nykyaikaa.
Palkittiin kaksi nuorinta lasta hyvin hoidetusta arpajaistehtävästä.
Teksti: Sukuseuran sihteeri Olavi Hyvönen
Tuunaisen sukuseuran kokous 2.7.2016 Jalasjärvellä
Tuunaisen sukuseuran kokous 7.6.2014 Jalasjärvellä
Tuunaisen sukuseuran kokous 18.6.2011 Tampereella


Tällä kertaa oli mukana myös runsaasti lapsia. Heille löytyi omat hyvät leikki- ja ajankulutilat talon toisesta päästä.
Valokuvia kierrätettiin, ” muistat sie ” jutut muisteltiin.
Sakari Tuunainen hoiteli nykytekniikalla seinäkankaalle valokuvat suuressa koossa.
Välillä laulettiin Karjalaisia lauluja oikein tunteella koko porukalla.


Vierailija Kaarina Tuunanen kertoi sukuhistoriatutkimuksesta selvitettyjä asioita. Saimme kuulla Tuunainen-Tuunanen sukuhaarojen historiasta 1300- luvulta alkaen. Mielenkiintoisia asioita oli selvitetty. Esimerkiksi missä päin suvut ovat eläneet, mitä tehneet ja miten vaikuttaneet. On löytynyt yhteyksiä: Tsekin Böömistä, Virosta Pärnun Kihnunsaaresta, Pietarin läheltä Pähkinä-linnasta luoteeseen, jossa on olemassa Tuunaisen kylä, sekä Eskilstunan seudulta Ruotsista. Tiedostoja on paljon ja tutkimukset jatkuvat, näin toivomme.

Toini Tuunainen 90 v, luki muisteluksen, jonka hän oli kirjoittanut Jaakkiman sanomiin 3.12.1989

Entisaikaisia työkaluja, sekä käyttöesineitä oli tuotu näytteille.
Juotiin vielä kakkukahvit ennen kokousta. Eikä syötykään ihan mitä vaan kakkua, vaan syötiin sukuseuran omalla uudella vaakunalla koristeltu kakku. – Harva suku on omaa vaakunaansa syönyt!

Varsinainen sukukokous päästiinkin sitten aloittamaan vatsat täysinäisinä ja tyytyväisenä.
Puheenjohtajana toimi Juha Tuunainen ja sihteerinä Olavi Hyvönen. Kokous käsitteli seuran sääntöjen mukaisesti asioita. Kokousväki oli asiallisesti mukana. Mielipiteitä vaihdettiin ja keskusteltiinkin, hyvässä hengessä.
Käsiteltiin ja hyväksyttiin tilinpäätösasiat ja vuosikertomukset. Todettiin edellisen sukukokouksen antamat asiat hoidetuksi. Varoja ei seuralla ole paljoakaan ja tuloja yritetään saada myös vaakunatuotteilla. Jäsenmaksua ei korotettu, mutta muistutettiin maksamisesta. Kulut pitää pystyä hoitamaan edelleenkin.
Sukuseuran vaakuna on virallisesti rekisteröity 09.09.2009. Suunnittelijana toimi heraldikko Tuomas Hyrsky. Toimintakertomuksesta kuultiin tarkemmin miten kolmen vuoden kuluessa on toimittu. Suvun yhteystietoja on koonnut Ari Mikkilä edelleen. Suvun kotisivuja hoidetaan ja käyttäjiä toivotaan lisää. Sieltä löytyvät kaikki Tuunaisen sukua koskevat tärkeät asiat. Myös Karjalan matka, vetäjänä Terttu Koski, oli tehty pienellä porukalla. Hallitus oli matkustanut 7 kertaa kokouksiinsa kolmen vuoden aikana, itse matkansa maksaen. Kokoukset olivat olleet samalla mukavia sukulaistapaamisia. Kuluja on tullut monista pienistä asioista, kuten adresseista, haudan hoitamisesta ja muista huomioimisista, sekä tietysti sukukokousvalmisteluista.
Kuulimme myös sukuun kolmen vuoden aikana syntyneet, joita oli tietojemme mukaan seitsemän lasta. Ari Mikkilä toivoi sukulaisilta tietoja, kun perheitten yhteystiedoissa on tapahtunut muutoksia.
Toimintakertomuksen jälkeen hiljennyimme suvusta poisnukkuneiden: Martti Tuunaisen, Kyllikki Tuunaisen ja Anita Peltoniemen, muistoa kunnioittamaan. Osanotto omaisille.
Uudelle toimintakaudelle 2011 – 2014 toiminnan suunnittelua. Puheenjohtaja Juha Tuunainen esitteli uutta toimintasuunnitelmaa, joka oli jouduttu tekemään niukan varallisuuden mukaan. Seuraava sukukokous päätettiin järjestää 2014. Paikka päätetään hallituksessa myöhemmin. Uutena toimintamuotona otettiin esille erilaisilla teemoilla tai harrastusalueilla kokoontumisia. Niitä voisi järjestää jäsenet oman kiinnostuksensa mukaan, kerätä samanhenkiset mukaan. Ryhmät voisivat kokoontua vaikkapa vain kerran tai toimia jatkuvasti. Esimerkiksi: Golf-, luonto-, kalastus-, taide-, tai matkaryhmiä. Karjalanmatka voidaan tehdä myös ryhmänä, jos kiinnostusta riittää.
Päätettiin aloittaa Facebookin kautta uudenlaista yhteydenpitoa Tuunaisille. Kyseessä on ainoastaan Tuunaisten oma sisäinen ryhmä. Kirsi Kirves laittaa alulle.
Jäsenmaksut ovat edelleen perheeltä 20 € / vuosi ja yksin asuvilta 10 € / vuosi.
Päätettiin vielä, että sukuseuran varoja voidaan käyttää sukukokouksen järjestämiseen.
Tilintarkastajiksi valittiin: Satu Koski-Lammi ja Reino Tuunainen, sekä varatilintarkastajiksi Outi ja Paavo Tuunainen.
Hallitus kokoontui pitämään järjestäytymiskokouksen ja muut alkoivat sillä aikaa kakkukahville. Viimeiset jutut ja nauramiset vielä ja niin oli taas sukukokous pidetty.
Olavi Hyvönen, Tampere
Tuunaisen sukukokous Juvalla 14.6.2008
Esittelykierros kaikista 42 mukanaolijasta suoritettiin perinteisesti. Ruokapöytä oli katettu ja kahta kehoitusta ei tarvittu. Karjalanpaisti ja muut lisukkeet maistuivat kokousväelle.
Markku Tuunainen avasi kokouksen. Sukukokouksen puheenjohtajaksi valittiin Olavi Hyvönen ja sihteerin tehtävät hoiteli Sakari Tuunainen.
|
Tuunaan saarella Punkaharjulla sunnuntaina 15.6.
Tarkastettiin, missä kunnossa nykyiset asujat pitivät Tuunaansaarta. Ajettiin saaren toiseen päähän, yli vanhan sillan ja todettiin, kuinka maanviljelyskelpoista, tasaista maa on ollut.
Todettiin, että aika paljon oli ”alustalaisia” asettunut asumaan hienoille rantaviheriöille. Pauli ja Gumppa ehkä ajattelivat viheriöille olevan parempaakin käyttöä. Sijaintia naapurikylään Savonlinnaan pidettin myös hyvänä.
Kierroksen jälkeen todettiin, että kyllä sukututkimusta kannattaa jatkaa! Juha ainakin tekee sitä, kun maakunta-arkistokin on Mikkelissä lähellä. Apua tutkimukseen tulee varmasti myös naispuolisilta tutkijoilta. Lopuksi katselimme Retretin kesänäyttelyt. Osa porukasta meni vielä metsämuseoon tutustumaan.
Hieno Tuunaisen sukukokousviikonloppu oli takana. Mielestäni tälläinen toiminta globaalistuvassa nykymaailmassa on entistä tärkeämpää. Jokaisen oma identiteetti löytyy taakse ja lähelle katsoen. Siitä on hyvä sitten suuntautua elämää eteenpäin.
Näkemisiin! Kaikille hienoa juhannusta!
Jonain toisena päivänä kirjoitan suvun sivuille Orvokin ja Olavin harrastuselämästä.
Olavi Hyvönen, Tampere